Stránka 1 z 2

Lesklý povlak na hladine čaju

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 20:36
od Kazisvet
Ahojte chcem sa opýtať na takúto vec. Niekedy sa stane, že sa mi na hladine čaju vytvorí lesklý povlak. Neviete čím to je alebo môže byť spôsobené? čaje používam štandardnej kvality.

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 21:57
od Dzin Tea Racer
Mohl bys to vyfotit? Není to náhodou že tam plavou tipsy?
U jakých čajů?

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 22:07
od Kazisvet
No je to ako kedy, niekedy sa to nevyskytne a niekedy ano a je jedno či zalejem Bai scha, alebo yin si. A vyfotiť neviem :) je to ako tenučká vrstva na hladine a ked sa s ňou pohne tak to vyzerá ako keby sa polámala na hladine. Ale vyskytuje sa to zriedka, preto tomu nekladiem velký dôraz. Čaj pripravujem spôsobom kovové sitko (používané už velmi dlho) do ktorého nasypem čaj a zalejem vodou príslušnej teploty a to všetko v sklenenom pohári. Ja len teda, že či sa tu s tým už niekdo nestretol. A ešte teda si dôležitá vec. ten povlak sa nevytvorí hneď po zaliatí čaju, ale asi po 5 - 10 minutách keď čaj chladne v pohári.

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 22:09
od Dzin Tea Racer
Už asi vím, to může byt taky kal ve vode, treba vodní kámen, kdybys to vyfotil bude jasno :-)

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 22:41
od Monishka
Me se obcas stava ze se na hladine utvori slaby film, prisuzuji to vysrazenym latkam ve vode, protoze jsem to pozorovala vyrazneji, kdyz jsme experimentovala s balenymi vodami.

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 10:13
od miroš
Mě se to taky stává je to taková tenonká mlha a když do ní fouknu je pryč,ale trožíse málokdy no. :)

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 11:07
od jaffar
Vraj to sú triesloviny. Keď ich je v čaji viac, tak sa taká vrstvička vytvorí...
Ak je to teda to čo myslím - na pohľad sa to leskne podobne ako olej na vode, ked s tým nejako pohneš, tak to popraská...

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 11:19
od Kazisvet
jaffar píše:Vraj to sú triesloviny. Keď ich je v čaji viac, tak sa taká vrstvička vytvorí...
Ak je to teda to čo myslím - na pohľad sa to leskne podobne ako olej na vode, ked s tým nejako pohneš, tak to popraská...


Presne tak ako si napísal

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 11:40
od Dzin Tea Racer
No třísloviny nevím, jelikož se mi to stává treba s jedním čajem ano, a druhy den ne ikdyž čaj i množství je stejne :-)

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 11:46
od Kazisvet
Môže sa ale stať že neodhadneš teplotu vody a čaj zaleješ teplejšou nie? A vplyvom teploty sa uvolnuje aj viac trieslovín

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 11:51
od Dzin Tea Racer
NE, stalo se mi to u čajů červených které zalévám 99°C vodou, já si stále myslim že to je kvalitou vody, nebo proste že je neco ve vode a tím to je :-)

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 13:37
od kromax
me se to deje pravidelne :.) je to tim, ze mame pomerne hodne tvrdou vodu s velkym obsahem vapniku, coz v reakci s nejakymi slozkami caje udela tuhle "krustu"...a kdyz do toho vlozim treba spejli, tak se to na ni chyta :-) podle me to nijak neovlivnuje kvality caje...stava se me to ale jen pokud voda pri priprave presahne urcitou teplotu... :-)

PříspěvekNapsal: 21. 6. 2009 13:58
od Dzin Tea Racer
Ano to si taky myslim jak jsem psal, že to je vodou no .

PříspěvekNapsal: 22. 6. 2009 21:32
od maxi-m.a.o.
To je urcite tim vapnikem, proste tvrdou vodou. Napr. voda ze studny ma vzdy takovy povlak. Pokud ale ma voda min nez treba 50mg vapniku tak uz je to ok, a hodne mekka je kdyz ma min nez 10mg. To v CR mela jen delvitacka balena voda za 3,90- Byla to vubec uplne nejlepsi voda na caj. Ale uz neni k sehnani.

PříspěvekNapsal: 23. 6. 2009 11:35
od Inhereth66
Nieco na tom bude aj co sa tyka vapniku. Ale tie triesloviny by som nezatracoval napriklad ak pripravim nejaky Hong Cha tak sa povlak vytvori vzdy ale pri Darjeel alebo zelenych to nerobi

PříspěvekNapsal: 23. 6. 2009 11:41
od Dzin Tea Racer
To je pravda, u zelenych jsem to nikdy nevidel, možná i teplota vody ma vliv, mám vynikajici vodu tady na Šumavě a tak 2 do roka to pozotuji, vždy ale ne hong Cha, myslim že na ničem jinem to nebylo.

PříspěvekNapsal: 12. 8. 2009 20:24
od Dzin Tea Racer
Tak ted jsem to vyfotil, bylo to jen v 2. nálevu, divne, stejná termoska - voda.

Obrázek
Obrázek

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2009 11:33
od Kazisvet
Presne toto som mal na mysli.

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2009 22:13
od Monishka
Presne to jsme videla kdyz jsem varila z mineralek.

PříspěvekNapsal: 13. 8. 2009 22:20
od Dzin Tea Racer
Ano já stále si myslim to co původne že to je minerály ve vode, ale je divne že v prvnim nalevu nic ve 2. tohle a pak opet nic a to bylo z vody z jedne termosky, to je záhada :-)

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2009 23:41
od maxi-m.a.o.
Mne to vzdy dela v pripade pouziti vody ze studen. Napr. kdyz jedu nekam na chatu, a nikdy se mi to nestalo v Praze z vodovodu, ani vpripade balene vody (u kterych si ale hlidam slozeni).

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2009 11:57
od liska
Tohle se mi stávalo, než jsem začala vodu filtrovat přes dionelu.

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2009 13:35
od Gwynnbleid
Dzin Tea Racer píše:Ano já stále si myslim to co původne že to je minerály ve vode, ale je divne že v prvnim nalevu nic ve 2. tohle a pak opet nic a to bylo z vody z jedne termosky, to je záhada :-)


noo v druhom naleve sa ti predsa vyluhuje najviac latok z caju a daktore mozu reagovat s vapnikom vo vode a toho tam zase nieje tak vela aby ostalo aj na dalsie. skus test s destilovanou vodou ci sa ti to tiez stane, ak hej tak to su potom asi vonne oleje a zivice v caji, ktore sa po vyluhovani zrazaju

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 09:17
od Monishka
Gwynnbleid píše:
Dzin Tea Racer píše:Ano já stále si myslim to co původne že to je minerály ve vode, ale je divne že v prvnim nalevu nic ve 2. tohle a pak opet nic a to bylo z vody z jedne termosky, to je záhada :-)


noo v druhom naleve sa ti predsa vyluhuje najviac latok z caju a daktore mozu reagovat s vapnikom vo vode a toho tam zase nieje tak vela aby ostalo aj na dalsie. skus test s destilovanou vodou ci sa ti to tiez stane, ak hej tak to su potom asi vonne oleje a zivice v caji, ktore sa po vyluhovani zrazaju


Destilku bych snad ani nezkousela ta mozna udela s cajem jeste vetsi psi kusy.

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 14:57
od Dzin Tea Racer
Destilku rozhodně ne, to je mrtvá voda. Možná lepsí než velmi tvrdá voda ale osobne to ani testovat nechci :-)